Községünkről

Fáj község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Encsi járásban, Miskolctól közúton 50 kilométerre északkeletre.

A képen fű, fa, kültéri, égbolt látható

Automatikusan generált leírás

Környező települések

Fulókércs (3 km), Litka (5 km), Novajidrány (8 km), a legközelebbi város: Encs (15 km).

Története

Fáj nevét 1243-ban említették először, Fayként. A Fáy család birtoka volt. A település eredetileg várföld volt, melyet 1243-ban IV. Béla király adott Rugach fia Doynnak és Barnabásnak, és határát is leiratta.

1264-ben az ifjú király Doyntól elvette és Forrai Aladár királynéi tárnokmesternek adta, aki 1275-ben IV. Lászlótól bíráskodási kiváltságot is kapott rá. 1275-ben a Forróhoz tartozó Fáj falu tizedét az egri püspök átengedte a káptalannak. 1279-ben Kércsi Detre fiai visszaadták Aladárnak, miután az testvérük Mykou halála után 40 márka vérdíjat kifizetett.

1327-ben az ide való Péter megyei küldött volt.

Nevezetességek

  • Fáy-kastély

    A barokk kastély magját a Fáy család által 1750 körül épített épület egykori nemesi kúriájának alapjai alkotják, amelyet 19. században klasszicista stílusban építettek át. A mai épület U alaprajzú, cour d’honneur-ös elrendezésű kastély, manzárdtetős épület, amelynek jobb szárnya előtt hosszú gazdasági épület húzódik, amelyet magtárként és gazdasági épületként használtak. A park felé néző, déli homlokzatot az 1930-as években neobarokk stílusban alakították át. Ennek enyhén kiugró középső részét egyszerű, a Fáy címerrel kitöltött timpanon díszíti, a középső három tengely előtt műkőbábos terasz áll. A nagyteremben Marco Casagrande olasz szobrász 1844–1845 között készült klasszicista stukkó domborművei láthatók. 1900 körül készültek az épületben ma is föllelhető cserépkályhák, amelyek neobarokk, szecessziós és neocopf stílusjegyeket viselnek magukon. A kastély körül korábban kisméretű tájképi park húzódott. A kastélyparkban eredetileg egy kisméretű tavat tápláló vízfolyás is fellelhető volt.

    Az épület az 1990-es évek közepétől a Műemlékek Nemzeti Gondoksága vagyonkezelésben van.